το “πληθωρικό” Hotel Tassel…

architales_horta_05

Είναι το έργο που σηματοδοτεί την ώριμη καριέρα του Victor Horta, ενός από τους πρώτους αρχιτέκτονες που χρησιμοποίησε το σίδηρο σε ευρεία κλίμακα στο σχεδιασμό κατοικιών.

Το Μέγαρο Tassel, ένα [φαινομενικά] τυπικό τριώροφο αστικό σπίτι, ξεχώρισε για την πρωτοποριακή, ελεύθερη κάτοψή του. Ο οκταγωνικός χώρος της εισόδου που επεκτεινόταν προς τα πάνω, τα ενδιάμεσα επίπεδα προς τον κήπο και η σιδερένια υπερκατασκευή που στέγαζε τον προθάλαμο, αποτέλεσαν το υπόβαθρο της πληθωρικής έκφρασης του Horta.

architales_horta_05

Οι κύριοι χώροι της κατοικίας οργανώνονται γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο, που αποτελεί τον πυρήνα κινήσεων αλλά και to επίκεντρο της συνολικής αρχιτεκτονικής οργάνωσης. Η ενιαία αισθητική του χώρου αποτυπώθηκε σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: τα κιγκλιδώματα, τα φωτιστικά, το μωσαϊκό του δαπέδου και οι χρωματιστοί ταμπλάδες της πόρτας διαμορφώνονται με μια διακοσμητική διάθεση, που αποτέλεσε την πλήρη έκφραση της Art Nouveau.

architales_horta_07

Εύπλαστες μορφές, που ξεπροβάλλουν μέσα από σιδερένια ελικοειδή στοιχεία, διαμορφώνουν το πορτρέτο φιλοσοφίας του αρχιτέκτονα σχετικά με το πώς ο ίδιος θεωρούσε ότι πρέπει να ζουν οι κάτοικοι…

[photos: Architales on Pinterest]

Διαβάστε επίσης:  Victor Horta

Advertisements

One thought on “το “πληθωρικό” Hotel Tassel…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s