η Art Nouveau του Victor Horta

photo_01

Σεβόταν τη λεπτομέρεια της αρχιτεκτονικής του, σχεδιάζοντας κάθε στοιχείο – λειτουργικό ή αισθητικό, εσωτερικό ή εξωτερικό. Όλα τους, άλλωστε, ήταν τα επιμέρους θραύσματα που έδιναν ζωή στα οικοδομήματά του.

architales_horta_02

O Victor Horta [1861-1947] ήταν ο άνθρωπος που εγκαινίασε την εποχή της Art Nouveau στην αρχιτεκτονική, καθιστώντας γενέτειρά της… τις Βρυξέλλες. Εμπνευσμένος από τη φύση, επιχείρησε να την εισάγει με τρόπο χειροποίητο στην αρχιτεκτονική του, μέσα από νέες τεχνικές και υλικά.

architales_horta_04

Έδινε μεγάλη σημασία στην “προσωπικότητα” της κατοικίας. Η κατοικία, ανάλογα με το ποιος την κατοικούσε, όφειλε να είνα διαφορετική για κάθε περίπτωση. Όφειλε να αποτελεί το πορτρέτο του χρήστη της. Τα έπιπλα, τα φωτιστικά, τα χρώματα, τα φυτά, τα μωσαϊκά, τα κιγκλιδώματα, οι ταπετσαρίες, τα πόμολα, τα κεραμικά, τα μάρμαρα, τα μπρούτζινα… όλα τους ήταν για εκείνον στοιχεία που συνιστούσαν την ταυτότητα του κτιρίου.

architales_horta_03

Αντλώντας αναφορικές επιρροές από τον Jan Toorop, η αρχιτεκτονική του Horta ταλαντευόταν ανάμεσα στην εφελκυστικότητα του σιδήρου και το συμπαγές της πέτρας. Μεταχειριζόταν το σίδηρο με ενορχηστρωτικές ικανότητες, σαν να ήταν ένα λεπτό οργανικό νήμα που περιπλέκεται στη δομή, με τρόπο ευφυή, δημιουργώντας μια αρχιτεκτονική με εμφανή την κατασκευή της.

architales_horta_04

[photos: Architales on Pinterest]

Διαβάστε επίσης: Hotel Tassel, το αριστούργημα του Victor Horta

Advertisements

One thought on “η Art Nouveau του Victor Horta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s