I’m moved by your architecture

les jours et ses traces‘ Confession:

Chicago. Tο πρώτο μεγάλο μακρινό ταξίδι. Η πρώτη επαφή με αρχιτεκτονικά ερεθίσματα  τόσο διαφορετικά από τις οικείες μέχρι τότε εικόνες. Μόλις είχα μυηθεί στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και μπορούσα να παρατηρώ με ενθουσιασμό το  πρωτόγνωρο αστικό περιβάλλον και συγχρόνως να το αντιστοιχίζω με αποσπάσματα  της ιστορίας που είχα διδαχτεί. Χωρίς αμφιβολία εντυπωσιάστηκα από τους ουρανοξύστες, τις επαναλαμβανομενες και σχεδόν πανομοιότυπες μονοκατοικίες, τα εμπορικά κέντρα και γενικά από την κλίμακα της πόλης, αλλά ακόμα δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει «αρχιτεκτονική συγκίνηση».

Αυτό συνέβει μόνο όταν βρέθηκα σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από κάποιον που γνώριζα. Έναν αρχιτέκτονα για τον οποίο είχα μελετήσει και είχα δει φωτογραφίες των έργων του άλλοτε στα βιβλία που είχαν αρχίσει να γεμίζουν τη βιβλιοθήκη μου και άλλοτε να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μου, φωτίζοντας τις σκοτεινές αίθουσες της αρχιτεκτονικής σχολής. Πρόκειται για την κατοικία και το studio του Frank Lloyd Wright στο Oak Park, ένα προάστιο του Chicago.

IMG_4416b-605x346

Με μια γρήγορη ματιά στην εξωτερική άποψη του κτιρίου,  δεν διέκρινα τίποτα περισσότερο από μια αμερικάνικη κατοικία, ίσως πιο περίπλοκη από τις υπόλοιπες. Χρειάστηκε να περιηγηθώ στο εσωτερικό, να μάθω την ιστορία του, να νιώσω την αύρα του χώρου με όλες μου τις αισθήσεις και τέλος να συνειδητοποιήσω ότι το κάθε τι που με περιέβαλε ήταν δημιούργημα ενός ανθρώπου που θαύμαζα. Στη σκέψη πως ο εν λόγω αρχιτέκτονας  όχι μόνο σχεδίασε το συγκεκριμένο οίκημα αλλά έζησε για 20 χρόνια και εργάστηκε σε αυτό,  η εμπειρία μου επιφορτιζόταν με όλο και περισσότερα συναισθήματα.

IMG_4425a-605x417

Ο Frank Lloyd Wright σχεδίασε το 1889 μια απλή κατοικία τριών δωματίων, στην όψη της οποίας κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η έντονα επικλινής στέγη. Καθώς η οικογένεια μεγάλωνε και συνεπώς οι ανάγκες της, το 1895 πραγματοποιήθηκε μια σειρά προσαρμογών και προσθηκών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται  η κατασκευή νέας κουζίνας (η αρχική μετατράπηκε σε τραπεζαρία) και του περίφημου playroom, που αποτελεί το στολίδι του σπιτιού.

Frank Lloyd Wright Playroom Hearth

Το 1898 αποφάσισε να στεγάσει στο ίδιο κτίριο το γραφείο και studio του, καθώς ένα μεγάλο μέρος των έργων του αφορούσε την κατασκευή κατοικιών στο Oak Park και με τον τρόπο αυτό θα απέφευγε τις άσκοπες μετακινήσεις του στο κέντρο της πόλης. Στο νέο όγκο που προσαρτήθηκε, οι οκταγωνικές αίθουσες του σχεδιαστηρίου και της βιβλιοθήκης εκφράζουν τους πειραματισμούς του Wright προς νέες σχεδιαστικές κατευθύνσεις.

IMG_4539a-605x433

IMG_4547a-605x814

FLW-Home-Floor-Plan-1-605x399

Αν και το ύφος του κτιρίου δεν φαίνεται ξεκάθαρο, λόγω των τροποποιήσεων που υλοποιήθηκαν  σε διάφορες χρονικές στιγμές και των πολλαπλών επιρροών στη σύνθεση και διαμόρφωση των χώρων, η υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα διακρίνεται παντού. Η επιμέλλεια του κάθε κατασκευαστικού στοιχείου της κάθε λεπτομέρειας, από τον σχεδιασμό των επίπλων (τραπεζαρία) και των γεωμετρικών διακοσμητικών μοτίβων στους υαλοπίνακες των παραθύρων, μέχρι τη διαμόρφωση επιμέρους χώρων μέσα στους χώρους και την επιμονή στην αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, χάρη στους γενναιόδωρους και συνάμα περίτεχνους φεγγίτες, μαρτυρούν το αξεπέραστο ταλέντο του Wright.

IMG_4477b-605x355

IMG_4488a-605x406

IMG_4495a-605x397

IMG_4508a1-605x383

IMG_4502-605x338

Η λειτουργική και αισθητική ποιότητα των έργων  του, εξυψώνουν το κάθε του δημιούργημα σε σταθμό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, τεκμηριώνοντας απόλυτα τη φήμη του. Αναπόφευκτα λοιπόν ο εκκολαπτόμενος αρχιτέκτονας παραλύει από συγκίνηση όταν συναντά για πρώτη φορά το μεγαλείο ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα, που του παραδίδει το πιο συναρπαστικό και περιεκτικό μάθημα αρχιτεκτονικής μέσα σε λίγα μόνο βήματα.

Advertisements

2 thoughts on “I’m moved by your architecture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s